Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Περί της κοινής διακήρυξης της 4ης Ελληνογερμανικής συνέλευσης *




Στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας διεξήχθη η 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση το διήμερο 22 – 23 Οκτωβρίου 2013 με θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών, Ι. Μιχελάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης και από τη Γερμανία ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός κος Χ. Γ. Φούχτελ ως εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι δύο πλευρές (επισυνάπτεται) «η Ελληνογερμανική Συνέλευση μπορεί να αποτελέσει ένα κομμάτι πρακτικής και εφαρμοσμένης επικουρικότητας και αλληλεγγύης που αποτελεί το θεμέλιο για μια ευρεία συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Αλληλεγγύη και επικουρικότητα που μεταφράζεται σε δράσεις που αφορούν στο «σύνολο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια, τις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, υπηρεσίες για τους νέους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και την οργάνωση των δομών της Τ.Α., καθώς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.»

Είναι προφανές πώς αντιλαμβάνονται οι δύο πλευρές και κυρίως η γερμανική την έννοια της συνεργασίας.

Η «απαράμιλλη γερμανική λογική» υλοποιεί τον γερμανικό σχεδιασμό για την ομοσπονδιακή Ευρώπη και την μετατροπή της Ελλάδας σε Ένωση οικονομικά εξαρτημένων περιφερειών, όπου, η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα θα εντάσσεται στα πλαίσια των προαναφερθέντων «αλληλέγγυων Ελληνογερμανικών δράσεων».

Οι από κοινού δράσεις εντός των ελληνικών περιφερειών θα προωθήσουν την υποτιθέμενη ανάπτυξη στην Χώρα μας μέσω της δημιουργίας Γερμανικής Περιφερειακής Τράπεζας στην Ελλάδα (Γ.Π.Τ.) σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου (Α.Ε.Τ.), στο οποίο η Γερμανία θα έχει κεντρικό ρόλο.

Μέσω των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών (συνεταιριστικών) που θα ιδρυθούν στις περιφέρειες της Χώρα μας και την συνεργασία τους με τις αντίστοιχες γερμανικές, θα χορηγούνται δάνεια για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαμορφώνοντας έτσι τον οικονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας που θα εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα και θα μετατρέπει τη χώρα σε γερμανικό προτεκτοράτο αφού η οικονομία θα ελέγχεται στο σύνολό της από τα γερμανικά συμφέροντα.

Η πολυδιαφημιζόμενη Ελληνογερμανική συνεργασία, με τον κο Φούχτελ να περιοδεύει ανά την Επικράτεια ως μόνιμο εκπρόσωπό της στην Ελλάδα,
  • αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας σε βάρος της ελληνικής,
  • εξυπηρετεί το γερμανικό σχεδιασμό για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας,
  • ολοκληρώνει τον κατακερματισμό της ελληνικής επικρατείας σε εξαρτημένες οικονομικά περιφέρειες,
  • οδηγεί σε μεγαλύτερη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και παροχών,
  • προωθεί τη θεσμοθέτηση των  Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ως κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης,
  • οδηγεί σε υιοθέτηση εναλλακτικού παράλληλου του ευρώ νομίσματος για την δήθεν ταχεία έξοδο από την κρίση.
Η Ελληνογερμανική συνεργασία με τους σκοπούς που υπηρετεί, όπως εκφράζεται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους (περιφερειάρχες, δημάρχους) των Ελλήνων πολιτών, χωρίς την προηγούμενη εξουσιοδότησή τους από το εκλογικό σώμα, θέτει επί κινδύνω την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου Ελληνικού και κυρίαρχου Κράτους.

Δεν ξεχνώ. Δεν συγχωρώ. Δεν σιωπώ.

(Αναφορά στο εν λόγω θέμα έγινε στο άρθρο της 8ης Σεπτεμβρίου 2013 με τίτλο «Το Grecovery έρχεται. Η Ελλάδα φεύγει.»)


* Του Κωνσταντίνου Νάκκας

Ακολουθεί το κείμενο της κοινή διακήρυξη της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.


Κοινή διακήρυξη της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Νυρεμβέργη, 23 Οκτωβρίου 2013



1. H Τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGVIV) διεξήχθη από τις 22 έως τις 23 Οκτωβρίου 2013 στην Νυρεμβέργη με κεντρικό θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος».

2. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δήμων και περιφερειών της Γερμανίας και της Ελλάδας. Οι συζητήσεις για επίκαιρα θέματα έδειξαν, τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων η προσπάθειά τους είναι κοινή. Οι συνεργασίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας που εδραιώθηκαν στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εκτιμώνται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές και πρόκειται να συνεχιστούν σόλα τα επίπεδα. Ο Ελληνογερμανικός διάλογος εκφράζει την ιστορική φιλία των δύο χωρών και αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση στην Ευρώπη.

3. Οι οργανώσεις της Τ.Α. των δύο χωρών θεωρούν ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση μπορεί να αποτελέσει ένα κομμάτι πρακτικής και εφαρμοσμένης επικουρικότητας και αλληλεγγύης που αποτελεί το θεμέλιο για μια ευρεία συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για έναν νέο δρόμο στην Ευρώπη που φέρνει κοντά τους ανθρώπους στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Αυτός ο δρόμος είναι η πορεία μας προς το μέλλον.

4. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση μας ενώνει σε όλα τα επίπεδα, πέραν των γεωγραφικών και πολιτικών συνόρων. Αντιπροσωπεύει τη δυναμική της Ελληνογερμανικής συνεργασίας, την πρωτοβουλία και δράση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Η δεύτερη φάση των συναντήσεων των δημάρχων θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης και στην αποδόμηση των εκατέροθεν προκαταλήψεων, καθώς επιβεβαιώνει τη σταθερή μας προσήλωση στην ευρωπαϊκή ιδέα. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι κοινός στόχος, η διαδικασία προσέγγισης να εντατικοποιηθεί έως την επόμενη, Πέμπτη Ελληνογερμανική Συνέλευση.

5. Η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι και για τις δύο πλευρές απολύτως αναγκαία. Και οι δύο πλευρές θεωρούν πως τον πυρήνα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποτελεί η ανταλλαγή μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων. Η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας επιταχύνθηκε πολύ γρήγορα. Τα δύο «Γραφεία Δημάρχων» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκαν σε κεντρικά σημεία συνάντησης αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και από τις δύο πλευρές. Τα γραφεία καλό θα ήταν να στελεχωθούν προσεχώς από μεικτές αντιπροσωπείες με αιρετό πολιτικό υπεύθυνο. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν αντίστοιχα «Γραφεία Δημάρχων» στη Γερμανία υπό την εποπτεία των αντίστοιχων γερμανικών ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

6. Οι συνεργασίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα αναπτύσσονται και είναι κοινώς αποδεκτές. Τους τελευταίους μήνες η διαδημοτική ανταλλαγή έχει αναπτύξει μια μεγάλη δυναμική και πλέον έχουν υπάρξει 100 συναντήσεις σε 26 δήμους και περιφέρειες. Νέες συνεργασίες αναπτύχθηκαν στην Νυρεμβέργη και άλλες τόσες θα δρομολογηθούν μέχρι την Πέμπτη Ελληνογερμανική Συνελεύση την επόμενη χρονιά. Ο αριθμός των συνεργασιών προβλέπεται το 2014 να διπλασιαστεί. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών.

7. Οι Έλληνες και Γερμανοί δήμαρχοι συμφώνησαν στις αρχές και κατευθύνσεις της οργάνωσης και δομής της μελλοντικής συνεργασίας τους. Συνεπώς, ολοκληρώθηκε η πιλοτική φάση της συνεργασίας και θα ακολουθήσει η 2η φάση, με σκοπό, τη δημιουργία πρότυπων δράσεων σόλη την χώρα, με πιο συγκεκριμένη και ουσιαστικότερη στόχευση, και πιο απτά αποτελέσματα.

8. Και οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τη συνειδητή επιλογή για ουσιαστική αποκέντρωση που αποτελεί προϋπόθεση για μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εμπειρίες δείχνουν σαφώς ότι η συνεργασία μας είναι πιο αποδοτική εκεί όπου υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία και γνώση των αναγκών. Με τον τρόπο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για τον «Δήμο του Μέλλοντος».

9. Οι συναντήσεις οδήγησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες κατά το επόμενο έτος θα εξειδικευτούν περεταίρω και θα υλοποιηθούν με συνέπεια. Οι δράσεις αφορούν στο σύνολο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια, τις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, υπηρεσίες για τους νέους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και την οργάνωση των δομών της Τ.Α., καθώς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

10. Ενόψει της δραματικά υψηλής ανεργίας των νέων θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να προσφέρουμε στους νέους μια ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση. Η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης με το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και με τις δυνατότητες μαθητείας στην Γερμανία, μπορεί να προσφέρει μια προοπτική που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Για αυτό υπάρχει ανάγκη να προσφερθεί άμεση εκπαίδευση στους νέους, ώστε να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας για αυτούς. Με τις εξαιρετικά μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα ενισχύθηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και δίνονται περεταίρω κίνητρα για επενδύσεις.

Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προσέλκυση επενδύσεων, η οποία προϋποθέτει τη δημιουργία και διασφάλιση ενός ασφαλούς οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Η λύση αυτού του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για μια οικονομική ανάπτυξη. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα καλούνται όπως αναλάβουν κατάλληλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

11. Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η εμπιστοσύνη και η συναδελφικότητα, ενισχύουν την οικονομική συνεργασία. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις δύο χώρες θα ενθαρρυνθούν να προχωρήσουν σε συνεργασίες. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση επιθυμεί να προωθήσει τις οικονομικές δυνατότητες που έχουν δήμοι και περιφέρειες και να αξιοποιήσει τις προοπτικές και τη δύναμη που έχουν για οικονομική ανάπτυξη. Εδώ, θα πρέπει να υποστηριχθεί η καλύτερη εμπορική διάθεση των ποιοτικών προϊόντων της Ελλάδας.

12. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση χαιρετίζει την θετική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα το 2013. Θα συνεχίσει να ενισχύει την τουριστική δυναμική από την Γερμανία προς την Ελλάδα, ώστε να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος στον ελκυστικό αυτό προορισμό, και να προσεγγίσει νέες ομάδες τουριστών, όπως είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας.

13. Η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 της Ε.Ε. θα προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στους δήμους και στις περιφέρειες. Για το λόγο, αυτό θα πρέπει οι Ελληνικοί και Γερμανικοί δήμοι και περιφέρειες να βοηθηθούν και να υποστηριχθούν με αμοιβαιότητα, προκειμένου το νέο αυτό εργαλείο να οδηγήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

14. Ο διάλογος που ξεκίνησαν τα πολιτικά ιδρύματα είναι ευπρόσδεκτος. Στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης προσφέρουν στους δήμους και τις περιφέρειες αξιόλογα ερεθίσματα για να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα καθήκοντά τους. Τα ιδρύματα καλούνται και μελλοντικά να συμβάλλουν στην διμερή συνεργασία των δήμων και των περιφερειών.

15. Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν την δράση της Κοινωνίας των Πολιτών υπό την μορφή Ελληνικών και Γερμανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την παρουσία τους στην Τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η «Ελληνογερμανική Πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών (GGCS)» αποτελεί απαραίτητο βήμα διαλόγου σε μια ευρεία κοινωνική βάση και με την συλλογική δράση των πολιτών.

16. Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον δήμαρχο Νυρεμβέργης και πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων, Δρ. Ούλριχ Μάλυ, για την διοργάνωση της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Η δυνατότητα, επί τόπου επισκέψεων των δομών του δήμου της Νυρεμβέργης και η συζήτηση γύρω από πρακτικές εμπειρίες, αντικατοπτρίζει επακριβώς το σκεπτικό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, για μια στοχευμένη και πρακτική ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η σε βάθος αυτή συζήτηση αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του «Δήμου του Μέλλοντος».

17. Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν την απόφαση της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η Πέμπτη Ελληνογερμανική Συνέλευση να διεξαχθεί τον Οκτώβριο/Nοέμβριο 2014 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο δήμος Ηρακλείου θα αναλάβει την προεδρεία της Πέμπτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το 2014 από κοινού με έναν Γερμανικό δήμο, ο οποίος στη συνέχεια θα φιλοξενήσει την Έκτη Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGVVI). Οι πρόεδροι των δύο αυτών δήμων θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ της KEΔE, καθώς και των αντίστοιχων γερμανικών ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτω από την ομπρέλα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

18. Όλοι οι συμμετέχοντες επιδιώκουν την επιτυχημένη υλοποίηση των δράσεων που προέκυψε από τη συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τους στην Πέμπτη Ελληνογερμανική Συνέλευση τον Οκτώβριο/Nοέμβριο 2014.

19. Η Ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία θα οδηγήσει σε συνέργειες σ' όλους τους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρησιμοποιώντας τις συνέργειες αυτές ως πρότυπο αναδεικνύονται οι δυνατότητες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης να προάγει το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...